• Vegye igénybe szolgáltatásainkat: Szerver bérlés - Szerver hosting Budapest - VPS

Szervergépek és számítógépek hűtése – 3

A szerverek és számítógépek hűtést igénylő részegységei

szerver-hutes-szamitogephutes

Hűtési technikák

Sorozatunk a szervertermek, szervergépek és számítógépek hűtésének problematikájával, alapvető kérdéseivel foglalkozik. Eddig áttekintettük a hőterjedés fizikáját, megismerkedtünk a hűtés főbb módjaival. Ahhoz, hogy hatékony és takarékos hűtési rendszert tudjunk építeni, fenntartani és üzemeltetni, ismernünk kell azon részegységeket, amelyek hőt termelnek az informatikai eszközökben.

A számítógép legforróbb egysége a processzor. Az első CPU megjelenésekor 1971-ben nem gondolt senki ennek hűtésére, mivel az alacsony órajelen működő egységek nem fogyasztottak sok áramot, így nem is melegedtek számottevően. A ma gyártott központi egységek olyan frekvencián működnek, hogy hűtés nélkül rövid idő alatt elolvadnának. A rekordot az Intel P4-es processzora tartja, mely csúcsra járatva akár 200 W hőt termelt.

Processzorok hűtése

A korábban már ismertetett aktív és passzív hűtés, valamint a több mag alkalmazása mellett különböző alternatív szoftveres megoldásokkal is kísérleteznek. Ilyen például az Intel SpeedStep technológia. Ennek leírásával itt ismerkedhetünk meg. Ezen eljárás lényege, hogy egy program lelassítja a processzor frekvenciáját, ha az nem végez érdemi számítási tevékenységet.

ventilator-bordakkal

Egyszerű processzor hűtőborda és ventilátor

Az alaplap

Normál esetben az alaplapra integrált egységek hűtése nem szükséges, azonban az új szervergépek teljesítménynövekedésével elengedhetetlenné vált, hogy ezeket is hűtőbordával lássák el. Az északi és déli híd hűtését gyárilag ragasztott bordákkal oldják meg, azonban időnként, főleg chiptuning esetén érdemes házilag ezekre is ventilátort szerelni. Új probléma, hogy hűteni kell a MOS-FET tranzisztorokat. Erre azért van szükség, mert ezek úgy alakítanak át 3,3 V-os áramot 1,8V 1,5V-ra, hogy a fölösleges áramot „elfűtik”. A megnövekedett áramszükséglet miatt egyre több az az árammennyiség, melyet át kell alakítaniuk hővé.

Memória

A növekvő teljesítmény, gyorsuló órajel eredménye, hogy a memóriapanelek (RAM) hűtésén is el kell gondolkozni. Bár ezek még nem igényelnek komoly hűtést, az alacsonyabb hőmérsékleten tartásuk sebességnövekedést eredményezhet. A csúcskategóriás memóriapaneleket ezért már évek óta fémkerettel vagy hővezető fémtokban árusítják. Tuning-gépeknél a ventillátoros hűtés sem túlzás.

Videokártya

A számítógép második legnagyobb energia-felhasználója és így hőtermelője a videokártya. Az otthoni gépekben a grafikus élmény tökéletesítése céljából egy „miniatűr számítógépet” használnak, a videokártya saját processzorral, memóriával, infrastruktúrával rendelkezik, többnyire a foglalaton érkező áramellátás mellet plusz csatlakozóra van szüksége, így nem meglepő, hogy hűtését önálló, komplett hűtőegységgel oldják meg. A problémát az jelenti, hogy a kártya 90 fokban vízszintesen helyezkedik el az alaplaphoz képest, így a megtermelt hő bennrekedhet a kártyák alatt, ezért nem ritka, hogy „hűtőkártyát” alkalmaznak.

Merevlemezek

Az ssd-k és optikai meghajtók nem igényelnek külön hűtést, azonban a merevlemezes egységek 15-50 W hőmennyiséget termelnek. Ez, bár nem tűnik soknak, a megnövekedett tárhelyigények miatt a zsúfolt gépházakban problémaként jelentkezhet. A merevlemez optimálisan 50 C fokon működik, nincs értelme a fontos adatokat tartalmazó eszközt károsodás veszélyének kitenni, ezért előlapra szerelt, esetleg keretre szerelt ventilátorral hűtik.

Számítógépház

Nem elég, ha a felforrósodott alkatrészekről elvezetjük a megtermelt hőmennyiséget, azt el kell távolítanunk a számítógépházból is. Ennek egy fontos szabálya van, ne engedjük, hogy örvény alakuljon ki. Tökéletesen működő hűtés esetén a levegő a ház elején-alján és bal oldalán megy be, s a tetején, hátán távozik. Előfordul az a hiba, hogy a hűtés fokozása érdekében több ventilátort szerelünk a szervergépbe, nem figyelve azok működési irányára, s ezzel az addigi elégtelen hűtés hatásfokát még rontjuk is. Alapvető igazság, hogy nemcsak a ventilátor teljesítménye fontos, hanem a mérete is lényeges. A hűtés hatékonysága az áramoltatott levegő mennyiségétől függ, ezért ha alacsony fordulatszámon szeretnénk halk ventilátort üzemeltetni, olyat kell beszereznünk, mely átmérője minimum 22 cm.

folytatjuk
(H.Cs.)

Számítógépegységek hűtése

A számítógépek hűtést igénylő részegységei: a processzor, az alatlap, a memória, a videókártya, a merevlemezek és a számító gép ház. Hűtési technológiák, eszközök. Bordák, ventilátorok alkalmazása, processzor, cpu, hőtermelés, adatlap, memória, videókártya, merevlemezek, számítógépház hűtésének megoldása – szerver és számítógép technológia,  szervergép bérlés, tapasztalat, gyakorlat, pc-hűtés

Szervergép bérlése

A BIX2.HU szolgáltatásai között kiemelt helyen szerepel a kondicionált termekben elhelyezett szervergépek bérlése. Vegye igénybe szolgáltatásainkat!

FacebookTwitterGoogle+LinkedInTumblrWordPressBlogger Post
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • Szervergép bérlés – Szerverelhelyezés – Fizikai, hibrid és virtuális szerverek – Felhő alapú szerver

    Szerverelhelyezés Budapest - VPS szolgáltatás - Szervergép bérlése

    Friss IT hírek, aktuális VPS szolgáltatások. Szerverelhelyezés és szerverhoszting Budapesten. Virtuális, hibrid, fizikai és cloud szerverek bérlése. Akciós árak. Új technológiák: felhő szerver, cloud server hosting - © BIX2 2015