• Vegye igénybe szolgáltatásainkat: Szerver bérlés - Szerver hosting Budapest - VPS

Merre halad a szervergyártás?

fx2-power-edge szerver elhelyezés

A Dell PowerEdge FX2 szerver konfigurációja – (forrás: www.dell.com)

A jó szervernek úgy csökken a mérete, ahogyan nő a teljesítménye.

A számítástechnika világában nem összeesküvés elmélet, hanem tény az, hogy a gyártók évekkel korábban kifejlesztett technikákat dobnak piacra. Biztosak lehetünk abban, hogy a neves gyártók széfjeiben ott lapulnak a 4-5 év múlva piacra kerülő termékek kifejlesztett prototípusai. Ez azonban nem a felhasználók átverése miatt van így. Egy-egy új processzor kifejlesztésére több évet és sok millió dollárt költenek. Az új lapkákhoz új gyártósort, esetleg új gyárat is kell építeni. Ha a gyártók nem maximalizálnák a bevételeiket, úgy nem térülnének meg a befektetéseik, s nem tudnának tovább fejleszteni. Felmerülhet a kérdés, hogy ha manapság az egyszerű felhasználók számára 6 vagy 8 magos számítógépeket árusítanak, szerverszinten pedig megszokott a 24-48 mag, miért nem jutott ez korábban a gyártók eszébe.

A válasz egészen egyszerű, a korábbi eszközökkel túl hosszú idő lett volna a mostaniakhoz hasonló gépeket tervezni. Az új eszközök számítási kapacitása nagyobb, így fejlettebb és bonyolultabb számítógépeket tudnak tervezni. A számítástechnikában figyelhető meg a hatványozott evolúció.

A kétezres évek közepéig a processzormagok sebességének növelése volt a meghatározó trend. A 2010-es évek elején azzal próbálkoztak a gyártók, hogy egyre nagyobb számú processzormagot miniatürizáljanak ugyanabban a processzortokban. A világgazdasági válság új irányokat határozott meg minden iparágban. Fontos lett a hatékonyság, a gazdaságosság, az alacsony fenntartási költség. A költségek csökkentésének egyik módja volt, hogy a gyártók elérték azt, hogy a különböző részegységek megnövelt teljesítményük mellett alacsonyabb energiafelhasználással működjenek. A szerverparkok nemcsak a különböző részegységek kisebb áramigénye miatt lettek alacsonyabbak a költségek, de a kisebb áramfelhasználás alacsonyabb hőleadással is jár, így a költséges hűtőberendezések működtetésében is megtakarítások érhetők el.

A közepes vállalatok szerverigényeit kielégítendő, a Dell azt a megoldást választotta, hogy olyan szabvány keretet tervezett, melybe bármilyen konfiguráció igény szerint beépíthető.

A legújabb trendnek megfelelően 8 számítógépet és akár 48 merevlemezt helyezhetünk az előre gyártott keretbe, miközben az energiaellátásért mindössze két redundánsan összekapcsolt tápegység felel.

power-edge_szerverek

A Power Edge szerverplatform (forrás: Wikipédia)

A szervergyártás új trendjei

Merre halad a szervergyártás 2015-ben? A korábbi irányoktól eltérően a gazdasági világválság után a szervergyártásban is elsődlegesen fontos lett a hatékonyság és az alacsony fenntartási költség – a Dell új konfigurációja ezt az irányt követi. Szerverek, gyártók, platform, gateway sms technológia, server, gyártók, szerver elhelyezés, szervergyártás merre halad, dell, irány, törekvései, követik, virtuális szerver – bix2 blog

FacebookTwitterGoogle+LinkedInTumblrWordPressBlogger Post
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • Szervergép bérlés – Szerverelhelyezés – Fizikai, hibrid és virtuális szerverek – Felhő alapú szerver

    Szerverelhelyezés Budapest - VPS szolgáltatás - Szervergép bérlése

    Friss IT hírek, aktuális VPS szolgáltatások. Szerverelhelyezés és szerverhoszting Budapesten. Virtuális, hibrid, fizikai és cloud szerverek bérlése. Akciós árak. Új technológiák: felhő szerver, cloud server hosting - © BIX2 2015