• Vegye igénybe szolgáltatásainkat: Szerver bérlés - Szerver hosting Budapest - VPS

A szervergépek és számítógépek hűtése – 1.

Szervergépek és számítógépek hűtésének problematikája – általános ismeretek

szamitogep-hutes - szerverek hűtése

Jégbe fagyott számítógép 🙂 (szerverek, számítógépek hűtése)

Minden évszakban, de különösen nyáridőben komoly kihívás a számítástechnikai eszközök megfelelő hőmérsékleten tartása. Ezzel az írásommal szeretnék egy több cikkből álló sorozatot indítani, ahol igyekszem körbejárni a témát. Terveim szerint szó lesz a hűtés fizikájáról, a szervertermek klimatizációjáról, a személyi számítógépek részegységeinek hűtésének problematikájáról, írok a legújabb technológiákról, és megpróbálok közreadni néhány olyan megoldást, fogást, amivel házilag növelhetjük gépeink teljesítményét.

Hőtermelés, hővezetés általában

Az első gőzgépek üzembe helyezésénél vetődött fel először a működési hőmérséklet problematikája. Minden, munkavégzésre használt gép vékony hőmérsékleti tartományban működik gazdaságosan és tökéletesen. Az elektronikai eszközök még ennél is érzékenyebbek, a túl alacsony vagy túl magas hőmérséklet végzetesen károsíthatja őket. Jellemzően 40-60 C fokon kell tartanunk hardvereszközeinket, hogy működési paramétereik megfelelőek legyenek. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a betáplált elektromos áram csak kis százaléka hasznosul, több mint 90 százaléka hővé alakul át. Ezt a folyamatot Joule törvénye írja le, mely kimondja, hogy az ellenálláson átfolyó áram a teljesítményének megfelelő hőt termel. A fejlődő hő a Joule-hő.

Ennek képlete: 1 J = 1 W × 1 s (https://hu.wikipedia.org/wiki/Joule)

Ez hatalmas hőmennyiség. A számítógép legforróbb alkatrészeként a processzort tartjuk számon, de hasonló hőmennyiséget termelnek a videokártyák processzorai, a déli híd, jelentékeny a memória melegedése, de a merevlemez sem marad el. Természetesen a leggazdaságosabb és környezetkímélőbb megoldás az lenne, ha ezt az úgynevezett technikai hőt valamilyen formában hasznosítanánk, ez azonban még nem megoldott, csupán a szervertermek téli fűtését váltották ki ezzel.
A felmelegedett alkatrész hője több módon távozhat:

  • hővezetéssel
  • hőszállítással
  • hősugárzással
  • hőátadással

A hővezetés

Arra az elvre épül, hogy a nyugalomban levő testekben a melegebb részektől a hidegebb felé hőáramlás indul, ami a teljes kiegyenlítődésig tart, sebessége függ: a hővezető közeg keresztmetszetétől, a hőkülönbség mértékétől, az anyag hővezető képességétől. A fémek esetében a legnagyobb a hővezetési képesség, ezért használunk fém hűtőtesteket.

Néhány hétköznapi anyag hővezetési képessége:

Anyag Sűrűség Fajlagos hőkapacitás Hővezetési tényező Hőmérsékletvezetési tényező
Mértékegység kg/m3 kJ/kg*°K W/m*°K 10-6 m2/s
Ezüst 10 500 0,235 429 173
Réz 8930 0,382 401 117
Arany 19 260 0,129 318 127,2
Alumínium 2700 0,888 237 98,8
Vas 7860 0,452 81 22,8
Platina 21 370 0,133 71 25

A táblázat magyarázatot ad arra, hogy miért alumínium és réz hűtőbordákat alkalmaznak leggyakrabban.

A hőszállítás

Ebben az esetben valamilyen homogén hűtőközeg mozgása szállítja a felvett hőt. Ilyen például a központi fűtés. A hűtési rendszer gyorsaságát az áramló közeg gyorsasága határozza meg. A személyi számítógépekben víz és olajhűtést alkalmaznak, a későbbiekben kitérünk rá részletesen.

A hősugárzás

Az energia elektromágneses hullámok formájában terjed a térben, ilyen a napsugárzás.

A hőátadás

A szilárd testek és a folyadékok, gázok határfelületén létrejövő hőterjedés. A hőátadás arányos a hőmérsékletkülönbséggel és a leadó felület nagyságával. A számítástechnikai eszközökben a hűtőbordák esetében alkalmazzák ezt. Általános elv, hogy minél nagyobb a felület, annál nagyobb a hőátadás mértéke, de ez megint csak problémákat vet fel, melyeket a későbbiekben tárgyalunk majd.

folyt. köv.
(H. Cs.)

haztartasi-hardver-hutes

Hardvereszközök hűtése professzionálisnak nem mondható módon

Szerverek és számítógépek hűtése

Az elektromos áram hőt termel minden vezetőben, amelyen átfolyik, ezért zavartalan működésük biztosításához szükséges a szerver gépek és személyi számítógépek hűtése. Sorozatunk első részében hőtani alapismeretek szerepelnek. Szerver üzemeltetés – tapasztalatok, szerverek üzemeltetése, gyakorlati ismeretek, szerverek hűtése, hőtan, elektromos áram, hővezetés, hőátadás, hőleadás optimalizálása, számítógép, hűtési technológia

FacebookTwitterGoogle+LinkedInTumblrWordPressBlogger Post
Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • Szervergép bérlés – Szerverelhelyezés – Fizikai, hibrid és virtuális szerverek – Felhő alapú szerver

    Szerverelhelyezés Budapest - VPS szolgáltatás - Szervergép bérlése

    Friss IT hírek, aktuális VPS szolgáltatások. Szerverelhelyezés és szerverhoszting Budapesten. Virtuális, hibrid, fizikai és cloud szerverek bérlése. Akciós árak. Új technológiák: felhő szerver, cloud server hosting - © BIX2 2015