• Vegye igénybe szolgáltatásainkat: Szerver bérlés - Szerver hosting Budapest - VPS

Szervergépek és számítógépek hűtése – 4

szamiogep-hutes - szerverhutes

Ha nem gondoskodunk a számítógép hűtéséről

Karbantartás, tippek, trükkök

Hűtéstechnológiai sorozatunk negyedik részéhez értünk. A korábbi részekben megismerkedtünk a szervergépek, szerverek hűtésének alapvető fizikájával, meghatározásaival, a hőterjedéssel, szó esett a különböző hűtési módokról, áttekintettük a számítógépek hűtést igénylő részegységeit.
Megállapíthatjuk, hogy az informatikai berendezések, rendszerek hűtése komoly, alapos ismereteket igénylő feladat. A hatékonyabb energiafelhasználás és olcsóbb üzemeltetés mellett a számítógépek gyors, biztonságos működésének is alapvető feltétele a megfelelő hőmérséklet.

Most vegyük át azokat a feladatokat és szerelési munkákat, melyeket a számítógépek hűtési rendszerével kapcsolatban kell elvégeznünk.

A rosszul szerelt, nem karbantartott, tisztított ventilátor nemcsak alkalmatlan a berendezés üzemi hőfokának fenntartására, de komoly veszélyforrás is lehet.

Hűtőborda és karbantartása

Az első feladat, amit el kell végeznünk, a megfelelő hűtőbordák felhelyezése. A processzorok hűtőbordája típustól függően fém feszítőlappal vagy műanyag tüskék segítségével rögzíthető. Mindkét esetben a processzor és a hűtőborda közzé hűtőpasztát kell kennünk. A hűtőpaszta (általában ezüst kolloid keveréke egy olyan kenőanyag, mely kitölti a hűtendő felület és a hűtőborda felülete közötti hézagokat. Érdemes ebből a jobb minőségűt használni, mert a processzor élettartama is függ ettől. Néha a világcégek is abba a hibába esnek, hogy nem kellő körültekintéssel választják ki a gyártás során használt anyagokat, az Intelnél is előfordult hasonló hiba, a silány minőségű hűtőpaszta jelentősen csökkentette a tuningolt processzorok élettartamát.

tipp:

  • alapesetben kétévente érdemes portalanítani (kiporszívózni) a számítógépházat, ilyenkor vegyük le a processzor hűtőbordáját, és kenjünk fel új hűtőpasztát. Az idő múlásával valamint a túlzott igénybevétel hatására a paszta megkeményedhet és elveszíti hővezető tulajdonságait.
  • ha a hűtőbordát nyomtatott áramkörhöz kell erősíteni, mindenképpen használjunk rugós csavarokat

Ventilátor

A ventilátorok üzemidejének egyértelmű végét jelzi, ha valamilyen hangot ad ki. Ilyenkor próbálkozhatunk házi barkácsolással. A ventilátor tetején lévő matrica eltávolítása után elérhetővé válik a rögzítő csavar, ennek oldása után portalanítjuk a csapágyat, egy csepp gépolajjal kenjük. Ezt a javítást csak ideiglenesen vagy akkor ajánlott, ha nem lehetséges új ventilátor beszerzése, mivel később előfordulhat, hogy végleg leáll a ventilátor és többszörösét kell költenünk a hűtött alkatrész cseréjére, mint amennyibe egy új ventilátor került volna. Ha tehetjük, vegyünk golyóscsapággyal szerelt ventilátort, csendesebb és megbízhatóbb a hagyományosnál.

tipp:

  • Minden alkalommal, amikor tisztítjuk a gépházat, ellenőrizzük, hogy az alkatrészeken lévő feliratok olvasható, nincs elszíneződve. A deformálódott címke az alkatrész túlmelegedéséről árulkodhat.
  • Tranzisztorok esetében azonnal cseréljük, vagy forduljunk szakemberhez a komolyabb károk elkerülése érdekében.

tulmelegedett-szamitogep-alkatresz
Folyadékhűtés

A folyadékhűtés szerelésénél, karbantartásánál a szokásosnál is körültekintőbbnek kell lennünk. Érdemes rendszeresen ellenőrizni az illesztéseket. Mindig olyan folyadékkal töltsük fel a rendszert, amely nem vezeti az áramot. Bár a csöpögés ilyen esetben nem veszélyezteti az elektromos alkatrészeket, ha elfolyik a hűtőfolyadék, leáll a gép hűtése. Ne felejtsük el, hogy ha folyadékhűtésre állunk át, az csak a rendszerhez közvetlenül csatlakoztatott eszközöket hűti, emellett az alaplap és ház többi alkatrészének hűtésére oda kell figyelni, a szerverházban a légmozgást fenn kell tartani.

Ha pedig szeretünk kísérletezni, kis szakértelemmel akár így is hűthetjük gépünket:

akvariumban-hutott-szamitogep

Számítógépek hűtése

Karbantartás, tippek, trükkök számítógép-tulajdonosoknak. Hűtéstechnológiai sorozatunk negyedik része. Mire figyeljünk a hűtőborda, a ventilátor, a vízhűtés szerelése, karbantartása során. A rossz hűtés komoly veszélyt jelent a számítógép alkatrészeinek épségére nézve. Hűtési technológia, szervergép és számítógép hűtése, számítógépek, ventilátor karbantartás, tapasztalat, pc, gyakorlat, tipp, trükk, ötlet

FacebookTwitterGoogle+LinkedInTumblrWordPressBlogger Post
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • Szervergép bérlés – Szerverelhelyezés – Fizikai, hibrid és virtuális szerverek – Felhő alapú szerver

    Szerverelhelyezés Budapest - VPS szolgáltatás - Szervergép bérlése

    Friss IT hírek, aktuális VPS szolgáltatások. Szerverelhelyezés és szerverhoszting Budapesten. Virtuális, hibrid, fizikai és cloud szerverek bérlése. Akciós árak. Új technológiák: felhő szerver, cloud server hosting - © BIX2 2015