• Vegye igénybe szolgáltatásainkat: Szerver bérlés - Szerver hosting Budapest - VPS

Windows 10: az első tapasztalatok

windows-10-oprendszer

Microsoft Windows 10 operációs rendszer

Eltelt egy hét, megérkezett hivatalosan is a Windows 10, itt az idő, hogy összegezzük a tapasztalatokat és az új információkat.

Egy helyreigazítással kell kezdenünk. A legutóbbi cikkben azzal búcsúztunk, hogy a Microsoft kihagyja az új operációs rendszerből a Solitaire (Passziánsz), Feketemacska és Aknakereső játékokat. A felhasználók azt tapasztalhatták, hogy az említett programok megtalálhatóak az új Windowsban, ám az ingyen frissítésnek ára van, nemhogy nem tűnt el a passziánsz, egész sor hasonló játékkal szórakozhatunk, azonban ahogyan a Pcworld is írja, a játék közben ellepnek minket a reklámok, s ha meg szeretnénk tőlük szabadulni, 1 dollár 50 centet kell perkálnunk. Ez nem sok pénz, de megkeseríti a szánk ízét ez a fajta ingyenesség.

Első ránézésre úgy tűnik, hogy a Microsoft egy átmeneti, úgymond Windows 8.5 öt készített. A rendszer koránt sincs készen, a szoftvergyártó arra jutott, úgy lehet a legjobb rendszert készíteni, ha a lehető legtöbb végfelhasználót vonja be a tesztelésbe. Egyelőre úgy néz ki, a Windows 10 ingyenes lesz ugyan, de a reklámokból, illetve a reklámmentes használat fizetetté tételéből szeretne profitálni a cég, üzletpolitikájukhoz nagyban merítettek a Google appmarketjének struktúrájából.

A Microsoft asztali operációs rendszere éppen a platformváltás közepén van, a minden elemében kivénült Win32 helyére a (ma épp) Universal Windows Platform (UWP) néven emlegetett API kerül. A váltás azonban hosszú átmeneti időszakot feltételez, ahogy a népszerű alkalmazásokat a fejlesztők fokozatosan átírják az új platformra. Az átírás helyett talán helyesebb az újraírást használni, a két platform ugyanis annyira eltérő, hogy a meglévő alkalmazásokból nagyon kevés tartható meg.

windows-oprendszer-startmenu

Windows 10 – Start menü

A kettősség egyik legszembetűnőbb megnyilvánulása a start menü, amelyben visszaköszön a régi Windowsok külseje, megtartva a Win8 csempés kinézetét. Sajnos a start menü használata nehézkes, ha a használni kívánt programot nem, épp az imént telepítettük, vagy nem gyakran használjuk, akkor egy abc menüből kell kitallózni. Meglehetősen körülményes. Jó hír viszont, hogy maximálisan méretezhető a csempeikonos rész.

Értesítések

Áttörésként értékelhetjük, hogy a Windows 10-ben megjelent az értesítések egységes kezelése, szerencsére a Microsoft alaposan megnézte, hol tart ma a tudomány ezen a területen és olyan megoldást tett a rendszerbe, amely tényleg maximálisan megállja a helyét. Az API-t támogató alkalmazások értesítései automatikusan itt jelennek meg, de a visszafelé kompatibilitás jegyében a régi, eltűnő értesítéseket is begyűjti.

Az értesítési sáv aljára bekerültek a legfontosabb kapcsolók is (Wi-Fi, Bluetooth, tablet mód, VPN, stb.), így képességeiben nagyjából azt nyújtja, amit egy androidos értesítési sáv nyújt. A tervek szerint a sáv támogatni fogja az olyan értesítéseket is, amelyekre erről a felületről közvetlenül reagálhatunk (válasz tweet, email törlés, stb.), ezt azonban egyelőre nem sok alkalmazás támogatja – olvashatjuk a hwsw-n.

Előremutató új oprendszer

Összességében a Windows 10 egy előremutató új operációs rendszer. A Microsoft épít ugyan a fizetős, letölthető appokra, de a rendszer ezek nélkül is maximálisan használható. Hardverkövetelmények tekintetében elmondhatjuk, hogy bármelyik gépre feltelepíthetjük, amin a Windows Vista eldöcög, az alkalmazások mégis érezhetően jobban futnak rajta a fejlesztések jóvoltából. Teljes mértékben megfelel a legújabb érintőképernyő + egér gépek felhasználói számára, tehát ha eddig csak azért nem telepítette a Windows 8-at, merthogy hiányzott a start menü, itt az idő a váltásra. És végül, ha a Microsoft valóban folyamatosan a felhasználók bevonásával fogja fejleszteni és a beígért néhány havi rendszerességgel frissíteni a rendszert, akkor talán képes lesz elérni, hogy minden gépen Windows fusson.

Az friss és ropogós Windows 10 Használat közben:

Windows 10 tapasztalatok

Microsoft Windows 10: az első tapasztalatok. Egy előremutató új oprendszer. Bízhatóan a Microsoft a felhasználók rendszeres bevonásával és igényeik figyelembe vételével fogja fejleszteni és frissíteni. Windows 10 licensz. Win10, microsoft windows 10 blog, új operációs rendszer, start menü, platform, start menü, frissítés, szerver, hír, fizetős, ingyenes, 8p8c, app, felület, értesítés, licensz, tapasztalat

FacebookTwitterGoogle+LinkedInTumblrWordPressBlogger Post
Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  • Szervergép bérlés – Szerverelhelyezés – Fizikai, hibrid és virtuális szerverek – Felhő alapú szerver

    Szerverelhelyezés Budapest - VPS szolgáltatás - Szervergép bérlése

    Friss IT hírek, aktuális VPS szolgáltatások. Szerverelhelyezés és szerverhoszting Budapesten. Virtuális, hibrid, fizikai és cloud szerverek bérlése. Akciós árak. Új technológiák: felhő szerver, cloud server hosting - © BIX2 2015