• Vegye igénybe szolgáltatásainkat: Szerver bérlés - Szerver hosting Budapest - VPS

Hálózati kábelek – hálózatépítés

Milyen kábelt vegyek?

szerverberlet-budapest

Szerverbérlés – BiX2

A szerverüzemeltetők és hálózatépítők mindennapi gondja, hogy milyen hálózati kábelt használjanak. Az összeköttetés minősége határozza meg a teljes rendszer elérési sebességét, a gyenge minőségű anyagok használata sok bosszúságot, adatvesztést okozhat. Amennyiben nem bérlünk saját szervert, nem használjuk például a bix2 szolgáltatásait (amit ezúton is ajánlunk! – katt a linkre a szerverbérleti tarifacsomagok megtekintéséhez!), akkor önállóan kell kiépíteni saját hálózatunkat, amihez gondos mérlegelés után válasszunk hálózati kábelt.

MIT, MIVEL, MIÉRT kötünk össze?

szamitogep-halozat-epitesA számítógép-hálózatok és VPS-ek alapköve, a két számítógép (Szerver) között létesített fizikai, adatátviteli kapcsolat. Ez lehet vezeték nélküli kapcsolat (ennek a témának később külön fejezetet szentelünk) vagy kábeles összeköttetés.

Két vagy több számítógép csatlakoztatását több kábeltípussal érhetjük el:

 1. Koaxális kábel
  1. –    alapsávú
  2. –    szélessávú
 2. Csavart érpár
 3. Optikai kábel (fényvezető szál)

Koaxális kábel

Ez a típus egy központi rézhuzalból áll, amelyet valamilyen szigetelő anyag burkol, erre jön árnyékolásként a szőtt drótszál, melyet többnyire gumi vagy műanyag burkolat véd. Ilyen pl. a tv antennakábel. Ennek a típusnak az előnye, hogy védett a külső elektromos zajoktól, ezért nagy távolságokba továbbíthat jelet. Hátránya, hogy 1 km-nél kisebb távolságon belül maximum 10 Mbit/s adatátviteli sebesség érhető el rajta, a távolság növekedésével arányosan pedig csökken a sebesség.

Optikai kábel

A jelenleg alkalmazott legnagyobb adatátviteli sebességgel rendelkező kábelfajta. A technológia lényege, hogy az adatokat, üveg- vagy szilikátszálon keresztül, fényimpulzusok segítségével továbbítják.
A jelenleg alkalmazott optikai kábelek 500 Mbit/s-os átviteli sebességre képesek, de kísérleti körülmények között sikerült elérni a 26 Terrabit/s –ot.

Ezt a technológiát azonban nem mindenki engedheti meg magának. Az optikai kábelek csatlakozóit csak különleges, drága hegesztőgép segítségével installálhatjuk, ezért a legelterjedtebb, széles körben használt kábeles csatlakoztatási mód:

A csavart érpár

A csavart érpárt gyakran nevezik RJ-45-ös kábelnek, vagy pedig UTP kábelnek. Mindkét megnevezés részben helytelen.

A csavart érpáras hálózati kábel, 4 csavart érpárból áll. Mindegyik szál műanyag szigeteléssel védett, költséghatékonysági szempontok miatt árnyékolás nélkül gyártják. Az érpárok különböző menetemelkedésű csavarása hivatott a zajszűrés helyettesítésére. Sokan RJ-45-ös kábelnek nevezik, a vezeték csatlakozó konnektora alapján, de a konnektor pontos megnevezése 8P8C.

8P8C csatlakozó konnektor

8P8C vezeték csatlakozó konnektor

Másik megnevezése az UTP kábel, magyarul árnyékolás nélküli csavart érpár, de ezt a megnevezést alkalmazzák az STP azaz árnyékolt csavar érpárra is, ahol a négy érpárt vékony szőtt drótháló veszi körül. Az angol megfelelője ezért többnyire S/UTP.

Vásárlás előtt, meg kell vizsgálnunk, hogy milyen elektromos zajforrások zavarhatják a lefektetett kábeleket, s ezen tényezők erősségét figyelembe véve válasszunk kábelkategóriát. Az S/UTP kábelek számunkra releváns kategóriája az 5-östől kezdődik:

CAT5 UTP 100 Mbps; 100 MHz; 100 Ohm; 100 m Főleg csillag-topológiánál; 100BASE-TX és 1000BASE-T Fast Ethetnet
CAT5e UTP 100 Mbps; 100 Ohm; 100 m Megegyezik a CAT5-tel, de annál jobban tesztelt
CAT6  UTP 1000 Mbps; 250 MHz; 100 Ohm; 100 m 10 GBASE-T Ethernet optikai hálózat
CAT6a UTP  1200 Mbps; 500 MHz; 100 Ohm; 100 m  A CAT6 újabb típusa
 Class F   S/FTP  600 MHz; 10 Gbps  Telefon, kábeltelevízió, 1000BASE-TX Ethernet ugyanazon kábelen.
Class Fa    S/FTP 1000 MHz; 10 Gbps A Class F újabb verziója

Válasszuk a jó minőségű CAT5 kábeleket, ezeket a 3B Network és a Belden gyártja.

Ne spóroljunk a konnektorok műanyag kupakján!

Bár elsőre fölöslegesnek tűnhet, sok későbbi bosszúságtól menekülhetünk meg, ha a kábelvég felhelyezése előtt felhúzzuk a csatlakozóvédő sapkát.

fali-csatlakozo RJ45 fali konnektor aljzat

RJ45 fali konnektor aljzat 2 db RJ45 hálózati csatlakozóval

Fontos megjegyezni, hogy a különböző UTP csatlakozóaljzatok ára több tíz méter kábelnek felel meg, mégsem érdemes lespórolni őket. A legaprólékosabb tervezés mellett is előfordulhatnak, hogy később előre nem látott módon kell módosítanunk a rendszert, ilyenkor a hálózat bővítése zökkenőmentesen megoldható, ha már telepítettük a megfelelő egységeket.  Ha például 8p8c aljzatot telepítünk, válasszunk olyat, amelyben legalább két csatlakozóaljzat található.

Hálózatépítés – hálózati kábelek

Milyen hálózati kábelt válasszunk? Gyakorlati tanácsok hálózatépítéshez. Hálózati kábel kiválasztása. Saját számítógép-hálózat kiépítéséhez gondos mérlegelés után válasszunk hálózati kábelt. Hálózatépítés: koax és optikai kábelek, csavart érpár, árnyékolás, konnektorok, aljzat, internet technológia, hálózati számítógép, hálózat, kábel, hálózati kábelek, hálózatépítés, tanácsok számítógéphálózat kiépítéséhez: előzetes gondos mérlegelés. Hálózat építés: minőségi  kábelek és konnektorok – gyakorlat, felhasználói tapasztalat, serverblog

FacebookTwitterGoogle+LinkedInTumblrWordPressBlogger Post
Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 • Szervergép bérlés – Szerverelhelyezés – Fizikai, hibrid és virtuális szerverek – Felhő alapú szerver

  Szerverelhelyezés Budapest - VPS szolgáltatás - Szervergép bérlése

  Friss IT hírek, aktuális VPS szolgáltatások. Szerverelhelyezés és szerverhoszting Budapesten. Virtuális, hibrid, fizikai és cloud szerverek bérlése. Akciós árak. Új technológiák: felhő szerver, cloud server hosting - © BIX2 2015